adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (1)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Unde găsesc covoare tradiționale cu motive moldovenești? La Neamț, făcute de Maria Mihalachi

La târgul meșterilor populari, care a fost organizat, în Parcul Cișmigiu din București, între 20 și 22 iunie 2014, am dat și peste căsuța meșterului popular Maria Mihalachi și m-am bucurat tare mult pentru că așa am ocazia să răspund celor care m-au întrebat de covoare cu motive moldovenești. La vânzare era prezent soțul ei Iulian Mihalachi tare amabil și foarte pregătit să-mi răspundă la orice întrebare. Mi-a spus pe scurt și cum a început soția lui acest meșteșug, dar și că el s-a specializat în vânzări și că știe toate secretele acestui arte populare. De ce? Pentru că vrea să-și ajute soția. Cât el este la târguri, ea își poate vedea de treabă și nu se oprește din lucru. Și când am aflat că totul a început de la o simplă carpetă normal că mi-am zis că trebuie să afli și tu.

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (14)

Maria Mihalachi

Maria Mihalachi

Îmi plac tare mult oamenii care-și ascultă inima, dar mai ales cuplurile care se ajută și se sprijină reciproc. Maria Mihalachi a fost inginer și profesor în cariera ei. Asta până într-o zi, când, supărată că nu găsea o carpetă pe care și-o dorea în fața frigiderului, și-a spus că va folosi războiul mamei ei de la țară și-și va face singură una așa cum îi place ei. Și s-a apucat de treabă, evident cu multe greutăți și dificultăți pentru că nu stăpânea bine acest meșteșug, doar ce învățate și cât își mai amintea de la mama și bunica ei. Dar cert este că și-a făcut carpeta, care a fost admirată de toți cei care-i veneau în vizită. Mai în glumă, mai în serios cunoscuții i-au spus că și ei ar vrea așa ceva acasă la ei, ceea ce evident că a încurajat-o. Și cum vremurile erau oricum tulburi pe la serviciu pe care-l avea și-a spus că tare mult i-ar plăcea să facă doar asta – să țeasă. Doar că fiind profesor și-a făcut bine temele înainte.

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (4)

Cum adică și-a făcut temele? S-a documentat mult și a învățat despre tradiția acestui meșteșug. Și-a cumpărat cărți, a făcut cercetare cu privire la simboluri, la motive populare, a studiat ba de la femei care mai știau să țeasă despre tehnici, ba din muzee etnografice să afle despre stiluri și moduri de țesere. Și cu temele făcute, dar mai ales sprijinită și de soțul ei, la Bălțătești, județul Neamț, și-a făcut atelier. Și ca orice meșter popular care se respectă a compus și a reinterpretat motivele vechi și scoarțe moldovenești de la 1800, doar că și-a pus amprenta proprie, de la compoziții la culori. Cert este că acum a ajuns unul dintre cei mai apreciați meșteri populari din zonă și nu e întâmplător faptul că este invitată la târgurile de profil, deși rareori o găsești, căci după cum ți-am spus soțul ei se ocupă de treaba asta.

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (3)

Am aflat că Iulian o și ajută câteodată la țesut și asta mi s-a părut foarte frumos. Mi-a povestit însă că nu prea-i vine să facă treabă dacă Maria, soția lui, nu-i lasă toate indicațiile. Spre exemplu, odată i-a lăsat schița, modelul pe care trebuie să-l continue la războiul orizontal, cât ea a fost plecată, dar nu avea și culorile. Când s-a întors acasă Maria, el a aflat că n-a folosit culorile care trebuie. Și Iulian vorbește tare frumos despre soția lui și spune că e tare talentată, oricât s-ar strădui el, dar la partea artistică n-are cum să-i facă față. Au doi copii, de 17 și unul de 12 ani, iar fata cea mare, chiar dacă nu e atrasă de partea de meșteșug e înnebunită să-și croiască singură hainele și chiar și le face cu propriile mâini. Îmi închipuiam eu că într-o casă în care se lucrează nici copii n-au cum să nu fie influențați, chit că aleg o altă cale.

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (8)

Și Iulian spune că acasă la ei e tare frumos. De pe veranda casei el vede Codrii de Armă. Și nu doar asta sau că e atelierul acolo și casa plină de obiete frumoase, ci și pentru că la doar 150 de metri are în față Mănăstirea Văratec, unde de multe ori, în fața lăcașului e prezent și el cu lucrurile țesute de Maria. Ca să-ți faci o idee despre prețuri îți spun că ai să găsești covoare de mici dimensiuni între 350 și 550 lei, în funcție de complexitatea modelului, carpetele 240 lei, mici decorațiuni țesute de pus pe perete sunt între 50 și 80 lei, iar trăistuțele sunt în jur de 50 lei. Cert este că tapiseriile, scoarțele, covoarele făcute de Maria sunt cu motive moldovenești, în special din zona Neamțului. Uite aici numărul de telefon 0724.365.313, iar mai jos ai un scurt film de prezentare realizat de ViziteazăNeamț, unde ai s-o vezi pe Maria Mihalachi la lucru. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (6)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (10)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (5)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (9)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (7)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (11)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (15)

adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (13)adelaparvu.com despre covoare lana traditionale moldovenesti, mester popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt, Romania (12)

27 Responses to Unde găsesc covoare tradiționale cu motive moldovenești? La Neamț, făcute de Maria Mihalachi

  1. Ada spune:

    Ma inclin oamenilor care duc traditia mai departe!
    Multumesc pentru postare!

  2. Sunt foarte frumoase covoarele, carpetele şi toate obiectele realizate de dna Mihalachi. Mi-au plăcut mult culorile folosite şi modul lor de combinare. Mi-aş dori şi eu un covoraş şi o tapiserie.

    • Marii spune:

      Dacă vreți lucruri tesute manual,preturi,covoare,tesute la stative(razboi)manual,va pot ajuta..am poze…tot din Neamt…moldovenești…

  3. Mariana Oancea spune:

    Da, da! Despre acesti mesteri si covoarele lor te rugasem sa afli cate ceva. Eu am vazut covoarele lor la un targ organizat de
    Muzeul Taranului cu ceva ani in urma si tot ce era atunci expus era lucrat cu lana in culori naturale. Asta mi-a placut foarte mult,
    erau culori calde, sobre pe care le puteai „asorta” cu usurinta.I-am gasit pe internet si am aflat ca au un magazin la Varatec.
    Multumesc mult Adela pentru tot ceea ce faci!
    Imi este drag sa citesc aceste articole!

  4. alina spune:

    Sunt minunate aceste covoare!

  5. teglas ancuta spune:

    Superbe! Pacat ca majoritatea romanilor au renuntat la acest stil de a-si decora interioarele. Ceea ce face d-na Mihalachi este cu adevarat arta. Culorile si combinatiile folosite sunt minunate, exprima o atmosfera atat de calda!

  6. Mrs. Mona spune:

    Aceste lucruri parca sunt la Moda acum; o a doua tinerete. Cea fara batranete 😉

  7. radhacross spune:

    de fapt dna Maria face arta moderna,foarte personala,de inspiratie populara
    ar putea sta in orice muzeu din lume
    dar si mai bine intr-o casa de inspiratie traditionala
    multumim Doamne pentru aceste suflete creatoare care ne ajuta sa nu uitam Frumusetea
    …”Cea Fara De Batranete Si Fara De Moarte” …

  8. bogdan spune:

    Care este cea mai mare dimensiune care se poate face?

  9. Mona spune:

    Foarte frumoase, covoarele .Nu aveti o adresa de email ???.

  10. Mona D. spune:

    Cum pot sa comunic cu doamna Maria Mihalachi ,in afara de telefon ,pentru ca nu locuiesc in Romania.

    • Marii spune:

      Dacă vreți lucruri tesute manual,preturi,covoare,tesute la stative(razboi)manual,va pot ajuta..am poze…

    • Marii spune:

      Dacă vreți lucruri tesute manual,preturi,covoare,tesute la stative(razboi)manual,va pot ajuta..am poze…tot din Neamt…moldovenești…

  11. Carmen Szasz spune:

    Superbe covoare. Aveti adresa de e-mail si web site al magazinului. As doeri sa vad inventarul si preturile.
    Multumesc

    • Adela Parvu spune:

      Carmen, fiecare covor este unicat. Poți doar să o contactezi pe Maria și să o rogi să-ți trimită ce covoare mai are finalizate sau poți să comanzi propriul tău covor.

    • Marii spune:

      Dacă doriți,va pot ajuta…am cateva lucruri facute de bunica si mama mea,tesute manual,la razboi..carpete,covoare,preturi…extraordinare…din Neamt…am poze

    • Marii spune:

      Dacă vreți lucruri tesute manual,preturi,covoare,tesute la stative(razboi)manual,va pot ajuta..am poze…tot din Neamt…moldovenești…

  12. Marii spune:

    Dacă vreți lucruri tesute manual,preturi,covoare,tesute la stative(razboi)manual,va pot ajuta..am poze…tot din Neamt…moldovenești…

  13. Vasile Schiopu spune:

    Buna asi dori să procura ceva covorașe cum as putea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *