adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (3)

In Case, Design Interior

Ingenioasă extindere a unei case vechi din lemn

Cum poți extinde o casă simplă din lemn astfel încât aspectul final să arate atragător și contemporan? Am găsit o idee tare ingenioasă, o soluție de mărire a spațiului cu un nou corp, dar întregul ansamblu a devenit mult mai interesant. Și e cu atât mai tare soluția cu cât vechea casă are o formă de-a dreptul banală. Proiectul a fost conceptul de arhitectul Per Martin Landfald de la biroul PML Arkitektur. Dar hai să-ți spun mai multe. Casa veche, construită din lemn și pe structură de lemn, a fost finalizată în 1968 fără a beneficia de apă sau electricitate. Proprietarii au construti-o singuri cu ajutorul rudelor și prietenilor ca și casă de vacanță. Erau tineri pe vremea aceea, dar patruzeci de ani mai târziu, adică în 2008, s-au trezit că au nu doar copii, ci și nepoți, așa că au căutat o modalitate de a o extinde pentru ca toată familia să aibă loc.

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (8)

Norocul lor a fost că fiul lor este arhitectul semnatar al proiectului. Acesta și-a dat seama că vechea casă ridicată de părinții săi n-ar rezista la o supraînălțare, așa că a decis să o lase cum era, dar să o extindă în lateral cu un nou corp, care în final să fie finisat cu materiale asemănătoare pentru ca toată clădirea să aibă un aspect unitar. Într-un fel îmi place și conotația acestei soluții, e ca și cum e la vedere evoluția generațiilor din această familie – vechi și nou laolată, frumos înșiruite.

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (9)

Deși pare ușor, să știi că o astfel de soluție este tare dificilă mai ales când schimbi arhitectura extensiei, dar și materialele pentru că n-ai încotro. În plus, te poți trezi că pe lângă realizarea conexiunii dintre cele două corpuri vechea clădire are nevoie și de renovare, deci lucrări și bani în plus. Dar ei au ales o soluție care să presupună o intervenție minoră asupra cabanei vechi. De asemenea, să știi că nu degeaba noul corp are volumetria pe care o vezi. Pantele înclinate ale acoperișului sunt proiectate pentru a capta apa de ploaie vara, iar pe timp de iarnă să direcționezi ușor zăpada pentru a fi topită și a obține apă. De asemenea, noul corp este retras pentru a beneficia de expunere la soare în aceeași măsură ca vechea casă.

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (11)

În vechea casă a fost încorporat în spațiul livingului un loc de dormit sub forma unei nișe, iar în spațiul extensiei sunt alte patru paturi și un mic spațiu de zi. Între cele două clădiri a fost proiectat spațiul băii, care deservește toată casa și accesul către mica seră. De asemenea, vechea cabană a fost dotată cu o fereastră mai mare, care schimbă complet atmosfera la interior. Pentru a armoniza cele două clădiri ai să vezi că învelitoarea vechii case se repetă și pe pantele noului corp. Acesta are și ferestre strategic așezate, care la interior asigură un ambient plăcut, dar și puncte de observare a naturii din jur. Mi-a plăcut soluția asta! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (3)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (7)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (2)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (4)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (5)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (6)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (10)

adelaparvu.com despre casa din lemn extinsa, arhitect Per Martin Landfald, Foto Sveinung Braathen (12)
Foto: Sveinung Braathen si PML Arkhtektur

4 raspunsuri pentru Ingenioasă extindere a unei case vechi din lemn

  1. foarte frumos cit m ar costa sa ma ajute si pe mine la o bucatarie la o casa veche

  2. zarva spune:

    foarte frumos, avem nevoie de mai multe proiecte frumoase, dar si inteligente in Romania

  3. Oana Laura spune:

    Incredibil..mai rar vezi asa ceva. Imi place tare mult ideea, conceptul si design-ul. Sa mai gasim astfel de locuinte, care sa fie chiar pentru cei care vor o vacanta?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *