adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble   (6)

In Case, Design Interior

Înainte a fost un hambar vechi, acum e o locuință caldă și luminoasă

Când lemnul și piatra predomină, ai impresia că o casă ca asta va rămâne în picioare pentru totdeauna. Exact acest sentiment de siguranță i-a atras și pe proprietari atunci când au găsit de vânzare terenul cu hambarul și grajdul vechi pe el. Construcțiile din categoria anexelor gospodărești din zona de munte a Spaniei sunt realizate din zidării trainice de piatră, cu acoperișuri susținute de grinzi masive din lemn. Sunt și foarte vânate pentru că modificarea unei construcții existente presupune mai puține acte și avize decât pentru ridicarea unei case noi. Cu o formă simplă, paralelipipedică și cu o înălțime generoasă, hambarul urma să devină locuință, dar pentru asta proprietarii au apelat prima dată la doi arhitecți care să regândească spațiile și structura lor și apoi la un designer de interior care să-i ajute să creioneze un stil rustic cald, actual, care să inducă atmosfera unei cabane de munte. Dar hai să-ți spun mai multe.

Când ai de-a face cu o construcție veche ai nevoie de experți care să-ți spună cât de rezistentă este și cum va suporta eventuale modificări. Nu poți să te iei doar după aspectul solid al pietrelor ce compun zidurile, cume e în cazul de față, și să-ți spui că totul va fi în regulă. Zidurile, atunci când sunt perforate petru traseele instalațiilor sau parțial decupate pentru ferestre și uși, sunt practic supuse unor solicitări care le poate afecta integritatea. Așa că înainte de orice, proprietarii au apelat la doi arhitecți care să vină și să gândească compartimentarea interioară în funcție de datele oferite de inginerul de structuri. Arhitecții Javier Trilla și Llorenç Olivé au redesenat organizarea interiorului având în vedere că aici inițial era un spațiu generos, deschis atât pe orizontală, cât și pe verticală. Problema cea mai dificilă de rezolvat, după cea legată de rezistența casei, a fost legată de iluminatul natural. Niciun grajd sau hambar nu are ferestre precum o casă, așa că dispoziția ferestrelor a trebuit bine calculată și în raport cu punctele cardinale, dar și în relație cu vecinătățile.

La finalul lucrărilor de recompatimentare și ușoară extindere, cum e zona de acces în casă, designerul de interior Maria Luisa Malagarriga a găsit un spațiu generos organizat pe două niveluri, cu ferestre ample. A trebuit să găsească soluții pentru a delimita spațiile de la parter astfel încât aici să se simtă bine mai multe generații. Fiind o casă la munte, e clar că în sezonul de schi se adună toată mulți membrii ai familiei și prieteni. Așa că livingul, sufrageria trebuiau gândite să comunice, dar să fie și separate. Soluția? Ferestre interioare, care lasă lumina să circule, dar oferă și delimitare între încăperi (inclusiv la dormitoare între băi și camere). Finisajele alese sunt însă cele care contează foarte mult. Lemnul domină, alături de piatră. În rest, suprafețele libere sunt tratate cu zugrăveli în nuanțe mate și pline. Pardoselile sunt și ele din piatră în zona de zi, dar covoare moi, pufoase vin să încălzească atmosfera. Textilele sunt de altfel foarte importante în ambientul casei, vezi draperiile lungi, voluminoase din in, tapițeria canapelelor și a paturilor care sunt fie din amestec cu bumbac, fie din catifea.

Pe lângă suprafețele mari îmbrăcate cu finisaje ce imprimă căldură și intimitate, merită să observi mai bine numprul și dispoziția corpurilor de iluminat. Cu ajutorul lămpilor, lustrelor, aplicelor, lampadarelor se creionează aici o ambianță de-a dreptul scenografică. De asemenea, inserția de nuanțe pastelate la nivelul decorațiunilor și a unor mici piese de mobilă (bucătărie, banchete în dormitor, măsuțe cu aspect antichizat) creează contraste subtile cu lemnul și piatra care sunt prezente peste tot. O casă elegantă, foarte plăcută, în care-ți închipui cum toți membrii familiei stau lejer fie în fța șemineului frumos placat cu lemn, fie la masa din sufragerie savurând preparate gustoase. Mi-a plăcut mult căldura acestei case despre care n-ai fi zis că a fost înainte doar o anexă de la țară, Dar uite, cu ajutorul unor specialiști, chiar și dintr-un hambar și un grajd poate ieși o locuință de vis. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (20)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (19)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (17)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (4)

 

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (22)adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (18)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (13)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (16)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (23)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (21)

adelaparvu.com despre hambar transformat in casa, casa de munte Spania, designer de interior Maria Luisa Malagarriga, arhitectura Javier Trilla și Llorenc Olive, Foto ElMueble (5)Foto: ElMueble/ Nextic

7 raspunsuri pentru Înainte a fost un hambar vechi, acum e o locuință caldă și luminoasă

  1. Roxana spune:

    foarte frumos si rafinat. Culorile natural si mult bun gust.

  2. rodica spune:

    Iubirile mele -piatra si lemnul . Ce poate fi mai frumos si mai armonios !? O imbinare rafinata si eleganta, calda si primitoare .

  3. Lilia Stana spune:

    Casa visurilor mele 🙂

  4. Oana spune:

    Reamenajarea e ingenioasa si realizata cu bun gust, insa balustrada de sticla nu pare a se incadra la acest tip de constructie. Face o oarecare nota discordanta….

    • Adela Parvu spune:

      Oana, eu cred ca balustrada din sticla nu ascunde casa si ca e o solutie foarte discreta, dar si sigura 🙂 Pana la urma modernizarea presupune si folosirea unor solutii de secol XXI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *