Eu am mai spus-o și o mai spun că natura este cea mai bună sursă de inspirație atunci când vine vorba despre culori. Chiar zilele trecute cineva îmi scria un mesaj pe Facebook și mă întreba dacă poate să combine verdele cu albastrul în decorul locuinței. Păi de ce nu? Până la urmă dacă privești un câmp verde ca de primăvară nu-l vezi în zare alături de albastrul cerului? Da, e o combinație frumoasă pe care o poți alege pentru casa ta fără rezerve. Desigur, sunt nenumărate variante în funcție de nuanțe, de la cele pastelate la cele mai vii sau mai saturate. Și ca să vezi că merge verde și albastru într-o amenajare actuală am ales să-ți prezint locuința de față concepută de designerii polonezi la biroul Shoko Design pentru o familie tânără. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când vine vorba despre culori majoritatea oamenilor se gândesc la suprafețele mari de pereți, adică aceeași nuanță peste tot. Dar cu ajutorul cromaticii se pot crea diverse iluzii optice. Poți folosi nuanțele preferate pentru a imprima o anumită atmosferă și dacă ele sunt prezente pe zone mici sau sub diverse decoruri (cum ar fi dungile). Cert este că într-o locuință luminoasă ai mai multă llibertate de-a te juca cu nuanțe mai vii, mai saturate, mai pline dacă vrei. Iar atunci când îți place foarte mult o culoare, una chiar instensă, musai să te gândești dacă ai putea-o privi toată ziua. Uite, aici verdele intens este folosit în living, dar și spatele canapelei, astfel că deși el se simte din plin mai ales din zona bucătăriei, proprietarii nu-l au în fața ochilor când se uită la televizor.
Secretul este să ponderezi nuanțele tari cu mult alb și alte nuanțe neutre, iar cu griurile n-ai cum să greșești. Și nu, nu te gândi la griul betoanelor, ci la nuanțele cu infuzii de albastru pe care le vezi pe cer, dimineața la răsăritul soarelui sau seara la apusul lui. În casa de față verdele coexistă cu tonuri de gri albăstrui (precum munții pe care-o vezi în zare) la același nivel, dar uită-te cu atenție cât alb este proiectat pe suprafața pereților, de la corpuri de iluminat la mobilă. Apoi suprafața pardoselilor este de asemenea deschisă, și asta contează enorm. În plus, contrastele sunt cele care un decor mai bogat, mai plin, iar aici pe lângă alăturările cu albul, ai să vezi piese de mobilă împletite (scaune), mici obiecte din lemn, care dau acea căldură dorită într-un cămin. Deci e un contrast de temperatură dacă vrei – culori reci, materiale calde.
Și dacă-ți dorești imprimeuri, deci un model mai aparte, alege-ți o temă ca să-ți fie mai ușor. Uite, aici designerii au mizat pe dungi și s-au ținut de ele peste tot în amenajare. Dacă în living sunt prezente la nivelul tapițeriei canapelei, în dormitoare s-au jucat cu ele la nivelul plafoanelor înclinate pentru a crea alte iluzii optice (de înălțare a tavanului de la nivelul patului). Și în cazul băilor, chiar dacă nu vezi dungi explicite, vei vedea modul de montare al plăcilor ceramice, fibra lemnului în ansambul mobilierului, toate gândite paralele în același plan. Și da, nu-ți fie teamă de griuri sau de combinații de nuanțe reci cum ar fi verde și gri albăstrui. Pe fondul lor albul se citește frumos, iar textura și culoarea lemnului imprimă căldură. Te las să observi mai departe. Sper să te inspire și pe tine!
Nu pot spune decat atat:unde sunt fotografiile, tablourile care personalizeaza casa(apartamentul)? Daca nu aparea catelul puteam sa cred ca este un „open house”