Sunt multe moduri în care poți amenaja o locuință, dar întotdeauna ceea ce contează este pentru cine urmează a fi aranjată. Soluțiile sunt ca atare unele personalizate pentru fiecare casă în parte, dar dincolo de asta există mereu idei care pot fi adaptate altor spații de locuit. Am ales să-ți prezint azi o garsonieră de 40 mp din Barcelona organizată ca un apartament cu doup camere. Amenajarea a fost gândită de arhitecții de la biroul Egue y Seta pentru un cuplu de expați. Aceștia și-au dorit să aibă propriul lor refugiu în orașul catalunez care beneficiază și de plajă, deci un loc numai bun pentru vacanțe de neuitat. Având în vedere destinația micului apartament, arhitecții au gândit totul pentru ca timpul petrecut aici de cei doi tineri proprietari să fie în legătură cu plaja și cu vacanțele însorite. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței așa cum arată după amenajare.
Un mare atuu al locuinței este prezența ferestrelor de ambele laturi, ceea ce asigură la interiorul casei lumină naturală din plin. O problemă dificil de rezolvat a fost accesul la baie, care se face exclusiv prin dormitor din cauza poziționării instalațiilor, care nu au putut fi mutate. Având în vedere însă destinația de vacanță a locuinței, acest lucru nu incomodează, dar pentru locuire permanentă ar putea fi un dezavantaj.
Intrarea în locuință coincide cu cea în spațiul zonei de zi. Aici bucătăria domină ca suprafață în detrimentrul zonei de conversație din living. De altfel, livingul ca atare aproape că nici nu există, iar televizorul lipsește cu desăvârșie. O canapea cu un set de măsuțe este tot ceea ce creionează zona de ședere, care are desfășurată în față întreaga bucătărie și în lateral ferestrele balconului.
Locul canapalei nu a fost întâmplător ales, ci s-a ținut cont de faptul că dacă tinerii proprietari au musafiri, aici să existe suficient spațiu pentru extinderea canapelei. Chiar și extinsă, canapeaua nu incomodează, fiind practic așezată ca într-o nișă, iar salteua desfășurată face ca locul să se simtă ca un pat cușetă. De asemenea, merită remarcat modul de iluminare artificială a locuinței, unde plafoanele i-au provocat pe arhitecți să fie creativi atât în privința iluminatului cpeimetral cu bandă LED, cât și pentru suspensii ale căror cabluri sunt bine mascate.
Însă ceea ce atrage atenția în locuință este separarea dintre cele două zone, respectiv cea de zi și cea de noapte. Un corp al bucătăriei este încadrat de tâmplărie interioară cu ferestre, lăsând lumina naturală să circule către centrul locuinței din ambele părți ale acesteia, atât dinspre balconul bucătăriei, cât și dinspre ferestrele dormitorului.
Materialele, culorile și texturile vorbesc deopotrivă de plajă, mare, dar și de aspectul tradițional catalunez. Plafonul, plăcile decorative din ciment sunt specifice locului, iar abordarea în privința mobilierului și a amenajării pe ansamblu este contemporană. O împletire reușită de stiluri pentru a creiona un ambient degajat, tineresc pentru vacanță, un loc unde socializarea este în prim plan, având în vedere atenția și spațiul acordat locului de luat masa.
Între bucătărie și spațiul de dormit s-au prevăzut locuri speciale pentru plante, astfel încât atmosfera generală să fie cât mai plăcută. Partea ce ține de intimitate s-a rezolvat tot cu ajutorul plantelor, căci ceea ce se vede pe ferestre este parțial obturat de vegetație.
Având în vedere comunicarea dintre cele două zone ale locuinței, arhitecții au prevăzut finisaje unitare. Astfel pe peretele bucătăriei există cărămidă aparentă care se continuă și în zona de deasupra patului din dormitor. Pe latură opusă, nuanța de albastru este continuată de la ușa intrării în locuință și pe peretele din zona de noapte, un detaliu care contează mult având în vedere tâmplăria interioară.
Dormitorul beneficiază de zone de depozitare, una dintre ele având aceleași uși ca și pentru camera de baie. Astfel, în fața patului ușile duble par să fie ca o placare simetrică. Pentru ca zona să nu fie prea aglomerată, arhitecții au prevăzut aceeași culoare pentru finisajul pereților și cel al ușilor.
Un alt spațiu de depozitare în dormitor este în spatele mobilierului bucătăriei. Este practic un dulap cu uși culisante deasupra căruia au fost prevăzute locuri pentru plante, jardiniere hidroizolate încastrate în ansamblul piesei de mobilier. Suprafața simplă, albă a fețelor dulapurilor este binevenită în camera deja aglomerată de textura cărămizii, a plafonului și a prezenței ușilor duble.

Pentru intimate în dormitor, atunci când proprietarii au invitați pe care-i găzduiesc în living, s-a prevăzut prezența jaluzelelor din lemn.

Tăblia patului este configurată din mobilier la nivelul parapetului ferestrelor pentru a ordona vizual spațiul. De asemenea, această tăblie include locul de noptiere prevăzute ca niște nișe, iar dedesubt cu sertar acționat prin sistem push. Spațiul este mic, așa că s-a ținut cont de fiecare centimetru pentru ca totul să fie bine organizat.

Între dulapul din dormitor și perete, la nivelul tăbliei patului, a fost inserată o jardinieră, astfel încât plantele să ofere mai multă intimitate în dormitor.

Cele două ferestre ale dormitorului sunt decorate cu jaluzele orizontale albe care să fie cât mai natural camuflate în ansamblul peretelui alb, iarăși o zonă de calm binevenită în camera dedicată odihnei.

Pentru ca zona de duș din baie să beneficieze de lumină naturală, arhitecții au prevăzut o fereastră interioară. Un detaliu care contează pentru ambianța din baie, dar prin fereastra interioară se poate vedea lumina artificială, semn că baia este folosită.
Baia este organizată în două părți separate parțial între ele prin intermediul unui zid. Ca și ambientare totul este simplu tratat, contemporan, cu mult alb și blaturi de lemn pentru mai multă luminozitate.
O locuință mică, dar interesant organizată, cu multe zone transparente ce lasă lumina să circule, dar și multe idei practice, funcționale. Soluția de separare dintre dormitor și bucătărie poate fi adaptată și pentru o garsonieră unde se dorește un loc separat pentru pat, iar modul de organizare al dormitorului, cu tăblia ce încorporează noptierele, poate fi o soluție bună pentru paturi în spații mici. Coerent, cald, contemporan acest ambient. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Vicugo.com
35
Nu pot sa nu remarc ca acest spatiu nu are televizor sau orice alt fel de tehnologie. Este extraordinar ce a reusit designerul cu acest spatiu. Este pragmatic si estetic. Din pacate iti sare in ochi cat de mic este spatiul. Cred ca este timpul ca intr-o zona multidisciplinara de arhitectura, pshihologie, antropologie si medicina, sa se determine care este suprafata minima de locuit a unei/doua/trei/patru persoane. Astfel incat omul de rand sa poata inflori, sa se poata dezvolta armonios si sa aiba niste minime conditii de crestere si dezvoltare individuala. Ma refer aici in special la copii. Altfel daca lasam in continuare piata imobiliara si alti factori economici sa ne dicteze felul in care traim vom sfarsi inevitabil in a locui in niste capsule tip vagon de dormit. Vom externaliza intai bucataria, apoi cada, apoi dusul, apoi lavoarul si igiena persoanala, apoi relaxarea, apoi educatia, pana vom externaliza relatiile interfamiliale si legatura noastra cu lumea in care traim. Mi se pare ca spatiile de locuit sunt deja inuman de mici. Stiu ca se poate si mai rau dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu atat. Trebuie impinsa o discutie serioasa si sincera dintr-o zona a sociatatii civile intr-una politica si impuse ceva standarde pentru arhitectura civila. Este incredibil ce apartamente se construiesc in ziua de azi.
Corect, cam toate locuințele sunt gândite și amenajate pt maxim 2 persoane. O familie cu 2,3 copii ce ar face? Și să fim sinceri, majoritatea familiilor locuiesc în apartamente mici și foarte mici.
Puteti sa imi spuneti cu ce a fost placat tavanul? Mi-ar fi de folos aceasta informatie
Va multumesc
Mia, este realizat așa din construcție.
Cum a facut tavanul?? Arata absolut genial. Ma intreb oare la cat te-ar duce pe m2 + grinzile acelea?
Larisa, este o clădire tipică pentru Barcelona, unde astfel de plafoane sunt tradiționale.
buna ziua,
putei sa-mi spuneti de unde au fost achizitionate masa de bucatarie si scaunele.
multumesc