adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (1)

In Case, Design Interior

Casă de vacanță de 36 mp, excelent organizată

Cu toții visăm la evadare, la un loc de relaxare unde să ne simțim confortabil, să avem toate utilitățile necesare și să putem petrece timp cu familia noastră. Da, o casă de vacanță este visul multora, dar când numeri membrii familiei te gândești că ar trebui fiecare să aibă propria cameră, că poate bucătăria pe care nu o ai în apartament ar merita să o ai la casa de vacanță și uite așa ajungi să crezi că nu-ți poți îndeplini visul. Dar cine spune că un loc de vacanță e musai să fie mare? Există soluții să te bucuri de tot ce nu ai la oraș, dar trebuie să privești altfel lucrurile. Mai bine o casă modestă, dar cu o terasă generoasă și grădină. Casa mică înseamnă apropiere mai mare între membrii familiei, iar vacanță înseamnă mai mult timp în aer liber, pe terasă sau în grădină. Și ca să-ți exemplific despre cum poate fi materializat un astfel de vis, am ales să-ți prezint azi casa de vacanță a designerului Natalia Sorokina, care și-a folosit experiența, dar și îndemânarea pentru ca alături de soțul ei să organizeze și să decoreze casa lor de vacanță, unde vin cu cele două fetițe cel puțin 4-5 luni pe an. O casă care are parterul de numai 36 de metri pătrați, dar excelent gândită pentru un trai relaxant în vacanțe. Dar hai să afli despre cum a gândit totul.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (28)

Casa este construită din lemn, pe un colț al terenului, accesul făcându-se direct pe aleea din fața ei. Dispoziția pe colțul terenului a permis amenajarea unei grădini generoase.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, plan casa

La interior, parterul casei măsoară 36,81 de metri pătrați. Deasupra bucătăriei, podul a fost amenajat pentru un loc de dormitor care măsoară 6,14 metri pătrați. Ceea ce însă face casa confortabilă este terasa acoperită de 35,72 mp, ceea ce a permis amenajarea unui living și a unei sufragerii de vară. De aici confortul casei, un secret ce merită reținut: poți avea casa mică, dar musai cu veranda largă. Astfel, cu totul cu verandă casa are la parter 78,67 mp.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (4)

La intrarea în casă, unde ușa se deschide către exterior pentru a mai salva spațiu, designerul a amenajat un loc de cuier cu banchetă. Unul dintre dulapurile de pe hol maschează panoul electric. Designerul a dorit ca fiecare spațiu să aibă fereastră astfel ca ventilația casei să fie una sănătoasă pentru a preveni apariția mucegaiului.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (3)

De la intrarea în casă, prima ușă care se vede este cea a toaletei de serviciu. Este excelent poziționată pentru un acces rapid, având în vedere că cel mai mult timp este petrecut de către familie afară.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (20)

Toaleta de serviciu este amenajată în stil mediteraneanatmosfera grecească fiind sugerată prin combinația alb-albastru, finisajul rustic al pereților și împletitura de nuiele dintre grinzile plafonului. Finisajul și decorarea a fost realizate chiar de către designer împreună cu soțul ei.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (22)

Deasupra vasului de toaletă spațiul de depozitare este mascat cu uși lamerale vopsite în nuanța pereților. Plăcuțe de ceramică cumpărate ca și suveniruri din vacanțe și-au găsit locul aici.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (21)

Ideea de obloane se regăsește și la oglinda lavoarului. În pereți sunt inserate farfurii și bucăți de mozaic aduse din călătorii. În loc de mobilier pentru lavoar, cei doi soți au bricolat din cherestea un suport pentru lavoar și au montat în loc de uși o perdeluță.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (5)

Imediat lângă ușa de la baie există comode pentru lucruri dorite la îndemână în baie (prosoape, hârtie igienică de rezervă etc).

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (2)

Intrarea în cameră este fără ușă interioară pentru a facilita accesul. Într-o parte este amenajat locul de masă, iar scara este pentru dormitorul din pod. După scară, la parter, este bucătăria. În hol și baie pardoseala este din plăci ceramice, în cameră este din dușumea.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (6)

Bucătăria este excelent organizată în U pentru a putea folosi spațiul mic la maximum. Cei doi soți au potrivit corpuri de mobilier de la IKEA, iar blatul este realizat separat, pe comandă. Frigiderul este mic, inserat într-un corp de jos.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (7)

Pentru a economisi spațiu, designerul a ales o plită cu două ochiuri, absolut suficientă într-o casă de vacanță. În plus, pentru a organiza mai bine bucătăria, laterala corpurilor este de 40 cm adâncime și nu de 60 cm cum e standard. Faianța este pusă doar pe lateralele bucătăriei, acolo unde este nevoie de ea.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (8)

Designerul și-a dorit chiuveta în fața ferestrei, dar a ales să o poziționeze mai în lateral pentru ca totul să fie mai ușor manevrabil (ferestra se poate deschide fără probleme). Farfurii decorative cumpărate de-a lungul timpului din diverse țări sunt grupate frumos pe perete.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (9)

Bucătăria nu are corpuri suspendate pentru a nu o aglomera, dar și pentru că totul este la îndemână cu rafturi deschise. Un blat gros e pe post de poliță aici, suplinind la fix nevoia de corpuri suspendate.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (12)

Bucătăria este deschisă către cameră unde locul de luat masa devine și loc de dormit pentru fetițe. Aici, în loc de banchetă a fost aleasă o canapea extensibilă. Către verandă, o masă extensibilă este poziționată la îndemână, atunci când familia are oaspeți la masă, servită pe terasă. Masa existentă acum în cameră este bricolată de către cei doi soți. Blatul cumpărat, iar suportul achiziționat de pe internet de la anunțuri penru că are roți incluse. Ușa care se vede este către zona de duș și saună din casă.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (11)

Într-un colț al livingului, imediat după bucătărie și lângă ușa către duș și saună, se află șemineul. El este construit astfel încât să poată încălzi și sauna aflată dincolo de perete. Deasupra lui loc perfect pentru fotografiile familiei.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (10)

Camera de la parter așa cum se vede din dormitorul amenajat în pod. Pentru a putea amenaja dormitorul, plafonul bucătăriei a fost realizat la 2,30 metri înălțime.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (14)

Un loc de pat cu saltea pusă direct pe pardoseală, obligatoriu fereastră pentru ventilație naturală și în laterala patului, construite în pod, sunt spații de depozitare.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (15)

Buștean pe post de noptieră, dar pentru partea electrică totul a fost gândit încă din faza de proiect a casei, ca atare cablurile sunt puține sau ușor de mascat.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (13)

Lada de lângă canapeaua extensibilă este folosită pentru cuverturi și lenjerii necesare pe timpul nopții pentru cele două fetițe.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (17)

Intrarea în zona de duș și saună se face din cameră. Peretele cu ușa este din lemn, restul pereților fiind îmbrăcați cu faianță, iar pardoseala cu gresie. Caloriferul de aici este încadrat cu două fâșii de oglindă.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (16)

Dușul este amenajat simplu, deschis, iar în laterala lui este realizat un ansamblu de mobilier ce maschează utilitățile amplasate în baie (boiler, centrală, mașină de spălat rufe). Panta pardoselii este bine gîndită astfel ca apa să se scurgă în colțul dușului, deci cât mai departe de ușă și mobilă.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (18)

Din baie se accede către saună închisă cu ușă. Ansamblul de mobilier din baie are ușile mai scurte, cu spațiu sub ele pentru a nu fi afectate de apă.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (19)

Sauna este încăpătoare pentru șase persoane, iar poziționarea ei în relație cu zona de duș este logică.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (25)

Veranda este amenajată ca o cameră de zi în aer liber. Un bufet pentru veselă și alte obiecte necesare mesei este la fix poziționat aici.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (24)

Acoperișul terasei este înalt, în nuanțe deschise, ceea ce face ca spațiul protejat să se simtă mai confortabil, dar astfel nici lumina naturală de la interior nu este complet obturată.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (23)

Un ansamblu de canapele de grădină formează locul preferat al familiei. În spatele modulelor cu perne dehusabile sunt cutii pentru depozitarea jucăriilor și a altor lucrur dorite la îndemână. Din faza de proiect a casei a fost prevăzută utilitatea terasei, ca atare s-au trasat și aici prize, care prind foarte bine invlusiv pentru iluminat punctat.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (26)

O masă de patru persoane a fost realizată de către cei doi soți. Când au mai mulți invitați, masa extensibilă din living este folosită pentru completare.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (30)

Aproape de terasă este amenajat de către cei doi soți un loc cu nisip pentru cele două fetițe, creativ realizat în formă de barcă.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (27)

O bucată din teren a fost amenajată cu jardiniere în care sunt cultivate flori, dar șu plante aromatice, căpșune și legume.

adelaparvu.com despre casa de vacanta 36 mp, designer Natalia Sorokina, Foto Dina Aleksandrova (29)

Ce poți reține din amenajarea de față? Că o casă de vacanță nu înseamnă o a doua locuință, ci un refugiu într-o mare grădină. Toate activitățile sunt practic în aer liber, ca atare e mai bine să te gândești cum amenajezi locurile din jurul casei pentru a te bucura de aer, de natură, de libertate. Deci poți avea o casă mică, compactă, dar merită să ai în vedere o terasă generoasă și o grădină mare. Apoi, un alt aspect important este legat de poziția băii. Exemplul din această casă unde zona de toaletă este separată față de cea de duș este unul foarte bun, mai ales pentru o casă de vacanță. Excelent organizat totul în cazul de față. Mi-a plăcut mult această căsuță. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Dina Aleksandrova 

 

Un raspuns pentru Casă de vacanță de 36 mp, excelent organizată

  1. Foarte frumos, poate as fi ales o varianta mai naturală pentru tratarea și finisarea lemnului, atât la interior cât și pe exterior.O gama profesionala de uleiuri și ceruri pigmentate Kreidezeit, cu durată lungă de viața. Iar ca sugestie pentru baie, as fi ales o tencuiala marocana, Tadelakt, se potrivește mai mult decât ceramica….
    Proiect interesant… Felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *