Cel mai greu pe lumea asta e să spui ce-ți dorești, cum îți dorești și de ce îți dorești ceva anume. Dacă ar fi să întâlnești peștișorul de aur ce i-ai cere? Spune repede, pe loc, trei dorințe! Știu, e greu pentru că nu suntem obișnuiți să ne planificăm lucrurile, dar mai grav pentru că de multe ori nici nu mai avem puterea să visăm. Am auzit mulți oameni care spun – “mi-aș dori, dar știu că n-am eu norocul acela…” . Greșit! Când știi ce-ți dorești e mai ușor să-ți împlinești singur visurile pentru că energia ta va fi concentrată pentru îndeplinirea lor, vei fi mai atent la oamenii din jurul tău care te-ar putea ajuta sau și vei reuși să identifici mai repede ceea ce ți se potrivește pentru ca visul tău să prindă viață. Uite, familia ai cărei casă ți-o prezint azi a știut ce vrea și de aceea, atunci când au dat peste ruina unui hambar vechi, și-au putut închipui cum din rămășițele unei construcții se va putea ridica viitoarea lor casă. Câți alți oameni n-au trecut pe lângă amărâtele astea de ziduri în paragină înconjurate de un teren frumos și n-au văzut decât o dărăpănătură? Ei bine, ei au văzut viitoarea lor casă!
Dar ce le-a atras atenția? În primul rând locul, peisajul. În mijlocul unei pajiști verzi, un pâlc de arbori și arbuși masca ruinele unei foste gospodării țărănești din care n-a mai rămas decât parțial hambarul sau, cum ar veni la noi, grajdul de animale și fânarul. Locul este în Spania, mai exact în Nordul țării, în Cantabria aproape de Comillas, o regiune unde construcțiile de la țară sunt preponderent din piatră. Deși ani de zile n-a băgat de seama urmele de ziduri ce stăteau să piară pentru totdeauna roase de vreme, de ploaie, soare și vânt, familia de care-ți spun s-a încumetat să întrebe de ele. Vegetația naturală i-a convins că aici a fost cândva casa unor oameni harnici, în urmă cărora au rămas arborii și pomii fructiferi. Deși e mai greu să refaci o construcție veche, nu mai spun de niște ziduri dărăpănate, din punct de vedere al birocrației există și o facilitate. Cât timp ai fundație se consideră că renovezi, reconstruiești în Spania, așa că într-un fel e mai ușor să obții autorizațiile acolo. Așa că au cumpărat proprietatea.
Acum, deși puteau construi de la zero orice, ei au ales să apeleze la un constructor local care să le ridice o casă asemănătoare cu cele din zonă. Adică una rustică, cu ziduri din piatră, grinzi din lemn și obloane la ferestre. N-au vrut să iasă în evidență, ci din respect față de aceste locuri și cu gândul la o casă pentru familia lor, au ales ceva în spiritul arhitecturii rurale din regiune. Dacă ai trece pe lângă această casă ai crede că e acolo de când lumea. Ei bine, nu, e nouă, dar nu-ți dai seama de asta de la exterior. Nici la interior nu există ceva care te va face să bănuiești că e o casă nouă. Zidurile din piatră susțn grinzi recuperate de la construcții vechi, ca atare au o patină specială, iar o parte din lemnul nou a fost finisat, mai ales în zona de mansardă, în alb ca plafoanele. Pardoseli din lemn, podele rustice, îmbracă pe jos încăperile, iar tâmplăria din lemn a fost comandată după modelul celor din zonă.
Decorul interiorul este unul tare plăcut, cu influențe franceze care se citești în forma și finisajul mobilierului și al decorațiunilor. Totul ales în nuanțe deschise, luminoase care te fac să crezi că încăperile sunt mai mari decât în realitate. Diferența notabilă față de alte case este mărimea ferestrelor care lasă lumina naturală să pătrundă din belșug la interior, iar ușile de exterior cu geamuri parcă deschid casa către grădină. În ambientul camerelor finisate și decorate în tonuri de alburi, cremuri și bejuri, tot ceea ce este din lemn vine să încălzească casa, să-i confere acea căldură pe care fiecare și-ar dori-o acasă. Da, este o amenajare elegantă, dar plăcută, te face să te simți bine, nu să stai crispat ca să nu strici ceva, chiar dacă, spre exemplu bucătăria este de un alb imaculat. Au știut ce și-au dorit și au avut răbdare să-și împlinească visul. N-au așteptat ca totul să se întâmple peste noapte. După câțiva ani de construcție și amenajare acum se bucură de grădina lor și sunt fericiți că au avut puterea să vadă cum din ruinele unui grajd răsare o casă pentru familia lor. Și ce casă! Sper să te inspire și pe tine!
O casa de poveste.