Totul a pornit de a terasă în amenajarea acestei case. Inițial neatractivă din cauza vechimii ei, dar și a împărțirii de tip vagon a camerelor, casa acesta a fost mult timp ingnorată și nu s-a vândut. Pe lângă faptul că era veche, era și întunecoasă cu finisaje închise, puține ferestre și de dimensiuni mici. Însă designerul Dara Diaz a găsit că este perfectă pentru familia sa, mai ales când a dat peste grădina interioară. Dacă parterul măsoară doar 45 de metri pătrați, grădina interioară are circa 100 de metri pătrați. Așa că a știut cum să procedeze pentru ca interiorul să devină cât mai luminos și mai fluid, fără a renunța la elementele vechi ale casei. Situată în apropiere de coasta mediteraneană spaniolă, casa a fost gândită ca una de vacanță cu încăperi creionate în alb cald, albastru deschis și texturi naturale – piatră și lemn. Dar hai să afli trucurile aplicate aici și să înțelegi cum simplitatea poate da o stare de bine.
Când îți dorești o locuință relaxantă trebuie să te gândești ce înseamnă asta pentru tine și familia ta. E clar că toți visează la o curte, așa că spațiul exterior merită bine evaluat. Exact asta a luat în considerare și designerul. Curtea a fost principalul motiv pentru care a achiziționat casa și s-a folosit din plin de cei 100 de metri pătrați. Deși spațiul exterior, ca și casa, era lung și îngust, designerul l-a fragmentat în două zone: prima pentru un loc de masă cu pergolă, al doilea cu zonă de iarbă și șezlonguri. De asemenea, la nivelul calcanelor (zidurilor), care îngrădesc curtea, a prevăzut alternanță între zugrăveli albe și decopertări cu piatră, astfel ca lungimea curții să fie fragmentată și vizual ea să nu se mai simtă îngustă.
Spațiul de terasă a fost gândit imediat în apropierea bucătăriei. De altfel, spațiul bucătăriei a fost ușor extins către terasă, ceea ce a permis ca suprafața geamurilor să fie mărită înspre exterior. Pe lângă fereastră și ușa de acces în bucătărie a fost aleasă cu geamuri. Nuanța pentru tâmplărie sugerează deja stilul marin abordat aici.
Tavanul jos, dar și dimensiunea mică a spațiului nu a permis montarea de corpuri suspendate în bucătărie, dar exact asta îi conferă un aer mult mai luminos și aerisit. Accentele de culoare sunt date doar prin nuanța tâmplăriei, în rest totul fiind alb și nuanțe de lemn.
Pentru a da senzația de fereastră mai mare în bucătărie, desigerul a încadrat-o cu o ramă mai groasă și a prevăzut obloane, dar toate sunt pentru un efect vizual de impact. De asemenea, în proiectarea bucătăriei, designerul a prevăzut ca locul chiuvetei să fie în relație cu fereastra, adică în dreptul ei pentru a imprima un aranjament simetric, având în vedere că partea de jos a corpurilor este foarte fragmentată. Un truc bun când bucătăria este mică – să asiguri măcar o zonă a ei ca să fie ordonată, armonioasă, iar asta se obține printr-o poziționare simetrică a unuia dintre elementele ei.
Inițial spațiul locuinței se termina în dreptul stâlpului de care este acum alipită masa, iar spațiul actualului living era de fapt o bucătărie cu masă. După renovare însă, casa a fost extinsă către curtea interioară cu spațiul actual al bucătăriei, iar golurile nu au mai fost închise, ci lăsate libere astfel ca lumina să pătrundă din plin la interior.
Plafoanele vechi au fost păstrate, iar zidurile din piatră au fost vopsite cu vopsea lavabilă, dar designerul a avut în vedere ca albul să domine spațiile pentru ca senzația de luminozitate să fie amplificată.
Inițial zidul din piatră avea nuanțe închise, dar designerul a prevăzut o nuanță solară de ocru care să acopere piatră, conferind mai multă luminozitate camerei. Nișa din zid a fost încadrată cu o ramă simplă albă din zidărie, ceea ce conferă un efect și mai luminos spațiului. O combinație foarte bună de textură rugoasă dată de piatră și o suprafață curată albă cum e rama nișei vorbește despre vechi și nou deopotrivă.
Locul vechii sobe pentru care era prevăzut un horn a fost păstrat, dar aici a fost prevăzut un șemineu cu o formă simplă. Mult alb la nivelul privirii care să compenseze plafonul vechi încărcat și textura din piatră din living.
Inițial camera acesta era bucătărie cu loc de luat masa. Acum, după extinderea casei către grădină, s-a câștigat loc pentru o canapea. Deasupra acestei canapele designerul a prevăzut o oglindă cu aspect de fereastră pentru a aduce mai multă luminozitate în cameră, dar și pentru a păcăli ochiul cu privire la numărul golurilor (ferestrelor).
Locul pentru casa scării este imediat după peretele ce separă livingul, iar aici toate spațiile disponibile au fost folosite pentru crearea locurilor de depozitare.
Loc de baie sub scara interioară, dar excelent gândit cu aspectul accesului. Spațiul fiind îngust, designerul a prevăzut două uși în loc de una pentru un acces mai facil. De asemenea, a folosit pentru tîmplărie aceeași nuanță peste tot, atât pentru exterior, cât și pentru interior, asigurând o coerență generală.
Toaleta de serviciu a putut fi la fix amplasată sub scară. Finisaje simple și un lavoar îngust, dar special prin forma și textura din piatră, asigură o imagine inedită în micul spațiu.
Prima încăpere a casei era inițial un hol cu de toate, dar acum designerul a prevăzut ca această încăpere să fie una primitoare, un al doilea living, care de fapt poate fi folosit ca și cameră pentru oaspeți, canapeaua fiind extensibilă.
Oglinda rotundă de deasupra canapelei dă senzația de fereastră și forma ei este aleasă în relație cu cea a plafonului. De asemenea și covorul rotund și candelabrul sunt armonizate în ambientul simplu conturat, dar relaxant.
Dormitorul copiilor este prevăzut cu două paturi, iar fereastra este mascată de la exterior cu un grilaj aspectuos. Acest grilaj are dublu rol: să împiedice copii să iasă pe fereastra de la etaj, dar și să asigure umbră pe timpul zilelor însorite. Dulapul este unul înzidit, iar ușile acestuia sunt vopsite în același albastru ca și tâmplăria ferestrelor.
Baia familie situată la etaj este prevăzută cu zonă de duș cu cădiță slim, vechimea planșeului nu a permis instalarea unei rigole îngropate. Zidul din piatră a fost păstrat, dar impermeabilizat, iar faianța montată doar în zonele sensibile la umezeală. În rest totul este finisat în alb, iar imperfecțiunile zidurilor sunt în acord cu stilul amenajării. Un lavoar de piatră a fost instalat și aici pentru a amplifica stilul marin al casei.
Dormitorul matrimonial a fost refăcut la nivelul plafonului, ca atare vechile bârne au fost înlocuite cu unele noi vopsite în același albastru ca și tâmplăria exterioară. Ambientul? Albsolut simplu și relaxant, dar multe țesături naturale pentru confort și lejeritate.
Alburile folosite pentru zugrăveli sunt din gama caldă, deci nu alb de spital, adică rece, ci cu tente către gri cald, bej care se potrivesc de minune cu tonurile de albastru, dar și cu variate texturi din lemn prezente prin piesele mici de mobilier și de decor.
Locul de masă din curte este cel mai folosit, mai ales când vin oaspeți în vizită. Aici, un aparent defect, respectiv o fostă scară din piatră ce ducea la etaj a fost parțial păstrată și transformată în loc pentru ghivece de-a lungul zidului.
Cu o față de masă și ghivece de flori poți aduce un strop de culoare și în spațiul terasei, așa că atunci când amenajezi un spațiu exterior gândește-te la texturi și nuanțe naturale care îmbrătrânesc frumos în timp pentru că atmosfera o poți crea cu mici accesorii.
O casă lungă și îngustă aparent neofertatntă care a devenit o adevărată oază de relaxare pentru o familie cu doi băieți mici și energici. Da, e adevărat că trebuie să ai răbdare, viziune și bani ca să poți transforma un loc dificil într-o casă primitoare, dar ceea ce merită reținut din amenajarea de față este simplitatea. Nimic complicat, ci totul pe nuanțe neutre, mult alb, texturi naturale, iar petele de culoare aduse prin tâmplărie și prin lucruri mici. Și da, spațiile lungi și ănguste pot fi fragmentate pe lungimea lor pentru a crea zone funcționale și plăcute din punct de vedere vizual, dar totul în relație cu lumina, deci separări care să vorbească despre umbre și lumini. O casă tare relaxantă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Jordi Canosa
25
foarte frumoasă! Felicitări!
Foarte frumoasa! Privind imaginile, am avut sentimentul ca sunt in vizita in casa bunicilor. Felicitari!
Buna 🙂 ! Cum as putea afla detalii despre produsul care s-a folosit pentru tamplarie? Imi place foarte mult nuanta.
Multumesc
Mihaela, găsești la magazinul Culori și Idei din București exact această nuanță, de asemenea și în gama de vopseluri pentru lemn de la Tikkurila 🙂
Iti multumesc Adela! 🙂
Adela Parvu, îmi plac asa mult articolele și ideile tale, și ma întristez ca nu le-am descoperit cu ceva timp înainte când încă nu renovasem și nu decorasem apartamentul. Poate ar fi trebuit sa apelez la cineva specializat 😔
Minunat! Pentru mine, pozele și descrierea ta, au fost ca și când aș fi citit o poveste cu final fericit…bucurie!
Superb totul!Cred ca se poate renova o casa cu ideile pe care ni le împărtășești !Multumim Adela !
Adela zi mi te rog de unde pot procura si eu cu ce este acoperita terasa.Multumesc
Este acoperită cu rogojini. Se găsesc astfel de rogojini din papură, bambus sau stuf la firmele specializate în draperii și perdele, dar și la artizani locali.
Frumos, dar rogojinile ca acoperiș nu țin de ploaie!
Poate merg în zonele mediteraniene.
Ele pot masca cu succes alte materiale care asigură protecția contra ploii.