adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (7)

In apartamente, Design Interior

Apartament în stil georgian ingenios renovat

Când te îndrăgostești de un apartament într-o clădire veche trebuie să te aștepți ca renovarea să fie una cu surprize și de lungă durată. De ce? Pentru că pe parcursul lucrărilor se prea poate să dai peste lucruri neașteptate și îți vei dori să redai șarmul de odinioară al casei. Așa au pățit și proprietarii locuinței de față, care au cumpărat apartamentul de la etajul trei dintr-o clădire în stil georgian construită între 1820-1830 în Edinburgh, locuință a cărei renovare le-a luat doi ani de zile. În timpul reamenajării au descoperit pardoseli vechi din piatră, au refăcut jaluzelele exterioare ale ferestrelor și au reinstalat șemineul existent mult timp aici, dar desființat de foștii proprietari. O locuință care n-a mai fost renovată din 1960, dar care a ajuns să fie în 2016 votată de către cititorii revistei Period Living ca fiind cea mai reușită amenajare a unui apartament urban. Dar hai să-ți spun mai multe și să vezi și planul apartamentului de patru camere, cu tot cu living.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (21)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (1)

Proprietarul apartamentului se ocupă de renovări de case, așa că pentru el a fost o provocare să readucă la lumină, prin intervențiile sale, elementele în stil georgian caracteristice clădirii. Locuința impresionează încă din hol prin dimensiunile generoase ale acestuia, dar și prin prezența luminatorului care asigură lumină naturală în încăpere. De aici se deschid ușile tuturor celorlate încăperi, așa că proprietarul a avut grijă ca holul să fie vopsit într-o nuanță neutră, dar elegantă de gri, pe fundalul căreia profilele decorative, plinta și ușile ale se creionează frumos. Pentru a aduce un plus de luminozitate, s-a folosit de un covor amplu, deschis la culoare, care acoperă o mare parte din pardoseala veche, recuperată și finisată într-o nuanță închisă.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (11)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (8)

În living, proprietarul a descoperit locurile pentru o bibliotecă încastrată în zidărie, așa că a revitalizat-o și refăcut-o vopsind-o în alb, ca să iasă frumos în evidență pe fundalul tapetului ales aici de către el. Apoi da, a refăcut șemineul, mai ales că exista coșul de fum încă din construcția casei și a reorganizat toată mobila în funcție de acesta. Locuri de ședere din plin, dar în loc de măsuță a optat pentru o tușă personală, adică o ladă din lemn. Pardoseala este și ea recuperată și, chiar dacă a fost curățată și relăcuită, multe din urmele ei au fost păstrate pentru ca încăperea să aibă parte de propria ei istorie.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (6)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (4)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (20)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (15)

Poate cea mai îndrăzneață reamenajare este în cazul bucătăriei, care surprinde prin eclectistm și idei originale. Tapetul galben montat deasupra unei fâșii de plăci ceramice sub formă de cărămizi vorbește despre stilul vechi al casei, dar hota și mobila de bucătărie sunt moderne și neașteptate. Bucătăria era inițial cu fețe furniruite, dar proprietarul le-a vopsit cu o nunață de negru mat. Hota a făcut-o cu mâinile lui și este compusă din trei elemente, respectiv din două abajururi de corpuri de iluminat (model Hektar de la Ikea) la interiorul cărora a montat sisteme de ventilație. A unit cele două suspensii și tubulatura lor (vopsită în negru) cu un ceas decorativ pentru ca întregul ansamblu să devină unul armonios.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (7)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (7)

 

O altă idee pe care a avut-o a fost să mascheze boxele de sunet pe care și le-a dorit montate în bucătărie. Cum a făcut asta? Prin încadrarea lor în rame de tablouri și poziționarea lor între alte lucrări înrămate. Trebuie să te uiți cu mare atenție ca să descoperi între tablourile existente în colțul de luat masa unde sunt așezate aceste boxe. În urma renovărilor a dat peste pardoseala veche din piatră pe care a refăcut-o, chiar dacă în mare parte a ales să o acopere cu covoare.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (8)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (4)

Bucătăria are și un loc plăcut pentru relaxare, respectiv bancheta din dreptul ferestrei, de unde se poate admira panorama urbană.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (5)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (10)

Din bucătărie există acces către o mică debara, folosită după renovare pentru amplasarea mașinii de spălat și uscătorului. Spațiul a fost binevenit pentru așa ceva, mai ales că baia și wc-ul sunt separate, iar spațiile alocate lor nu sunt deloc generoase, ca atare ar fi fost dificil de poziționat mașina de spălat rufe în oricare dintre ele.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (9)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (16)

Din cele trei dormitoare au fost păstrate ca funcțiune două, cel mai mic fiind transformat în dressing. Dacă unul dintre dormitoare, poziționat pe colțul clădirii este vopsit într-o nuanță închisă, dar odihnitoare, al doilea este în întregime îmbrăcat în tapet. În ambele cazuri este pusă în valoare arhitectura veche a locuinței, iar profilele decorative de la nivelul plafoanelor vin să amplifice șarmul georgian al apartamentului.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (17)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (2)

Și baia este ingenios amenajată, căci chiar dacă are o cadă cu picioare, asta nu a împiedicat montarea unui panou de sticlă și sigilarea rosturilor în zona cea mai sensibilă la umezeală. În loc de plăci ceramice au fost folosite unele de marmură, care conferă eleganță. În rest, sunt lambriuri care au fost vopsite într-o nuanță închisă.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (6)
Grupul sanitar (wc-ul de serviciu) este separat poziționat față de baie. Aici, deasupra lambriurilor vopsite în alb pentru a da impresia de spațiu mai larg și mai luminos, proprietarul a montat foi din reviste cu benzi desenate. Le-a fixat ca un patchwork cu aspect de tapet, ceea ce scoate din anonimat mica încăpere.

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (19)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (3)

Cu siguranță o locuință atipică, dar fascinantă prin spațiile ample, luminoase, prin finisajele alese și ideile originale implementate aici. Nu e de mirare că amenajarea acestui apartament dintr-o clădire în stil georgian a fost votată de către englezi în 2016 ca fiind cea mai reușită casă urbană amenajată de către proprietari. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (18)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (13)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (5)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (4)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto SquareFoot (3)

adelaparvu.com despre locuinta in stil georgian, Edinburgh, Foto Jeremy Phillips (2)

 

Un raspuns pentru Apartament în stil georgian ingenios renovat

  1. Gio spune:

    Frumos; am vazut altceva decat stilul scandinav care ne-a inghitit in ultimii ani datorita Ikea Jysk etc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *