adelaparvu.com despre locuinta 50 mp, Spania, designer Carolina Verdugo Svensson, Foto Felipe Scheffel (10)

In apartamente, Design Interior

Primitoare locuință de 50 de mp

De mult ori contează mai puțin metri pătrați, atunci când interiorul locuinței are o poveste creionată prin arhitectura spațiului și prin modul de amenajare. Da, poți avea o locuință mai modestă ca spațiu, dar pe care să o simți ca fiind acasă, un loc unde să-ți dai voie să te simți descătușat de orice constrângeri, unde să te așezi comod, fără grija că strici ceva, unde să ai tot ce-ți trebuie, inclusiv colțuri de visare. Am ales să-ți prezint azi locuința de 50 de metri pătrați care aparține designerului Carolina Verdugo Svensson, care locuiește în Spania. Știa ce-și dorește și anume un apartament mic, dar luminos, căruia să-i poată da imaginea unei căsuțe de la țară. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre locuinta 50 mp, Spania, designer Carolina Verdugo Svensson, Foto Felipe Scheffel (1)

adelaparvu.com despre locuinta 50 mp, Spania, designer Carolina Verdugo Svensson, Foto Felipe Scheffel (14)

Când cauți un apartament e important să ai în minte interiorul la care visezi, la felul în care ai vrea să te simți în el. De ce? Pentru că vei știi ce să alegi. Uite, Carolina a cedat când a venit voba despre suprafață în favoarea faptului că locuința pe care urma să o închirieze avea ferestre generoase și deschidere către o curte mică. În rest, locuința este un spațiu generos unde, în afară de holul de la intrare și baie, nu este nimic comparimentat, ci totul comunică liber. De aici i-a venit ideea ca separarea dintre zona de zi și cea de noapte să o facă printr-un ansamblu de mobilier și nu cu pereți. Câștigul? Mai multă lumină și senzația de spațiu mai larg.

Accesul în locuință se face printr-un hol separat față de spațiul generos, care este împărțit între zona de zi și zona de noapte.

Accesul în locuință se face printr-un hol separat față de spațiul generos, care este împărțit între zona de zi și zona de noapte.

Bucătăria este de mici dimensiuni și ea comunică direct cu livingul. Astfel, chiar dacă nu are fereastră proprie, bucătăria beneficiază de iluminat natural prin intermediul ferestrelor livingului.

Bucătăria este de mici dimensiuni și ea comunică direct cu livingul. Astfel, chiar dacă are o mică fereastră, care ajută pentru aerisire, bucătăria beneficiază de iluminat natural prin intermediul ferestrelor livingului. De la prezența micii ferestre din bucătărie, designerul a desenat întregul ansamblu de mobilier, realizat pe comandă, pentru a putea fi încadrat pe toată înălțimea disponibilă.

Între bucătăria mică, dar excelent organizată cu frigider încorporat, chiuvetă mică și plită la nivelul blatului, și living a fost prevăzut locul de luat masa. Separarea dintre funcțiuni se citește și la nivelul pardoselii. Pentur bucătărie au fost alese plăci cu un model decorativ care să dea impresia unui covor. Locul de luat masa este punctat și de cele două corpuri de iluminat suspendate.

Între bucătăria mică, dar excelent organizată cu frigider încorporat, chiuvetă mică, plită la nivelul blatului, și living a fost prevăzut locul de luat masa. Separarea dintre funcțiuni se citește și la nivelul pardoselii. Pentru bucătărie au fost alese plăci cu un model decorativ care să dea impresia unui covor. Locul de luat masa este punctat și de cele două corpuri de iluminat suspendate. În rest, la nivelul pardoselii, dar și al finisajului pereților s-au ales aceleași finisaje, ceea ce dă impresia unui spațiu unitar și mult mai generos. Designerul s-a jucat cu stilurile de ambientare. Dacă bucătăria este cu un mobilier în stil scandinav, alb, cu blat de lemn și mânere negre, locul de luat masa este punctat de un mobilier rustic cu finisaj antichizat, ca și cum ar fi niște piese din casa bunicilor.

Livingul este organizat în jurul șemineului excelent plasat între cele două ferestre. Aceste ferestre sunt ca două tablouri generoase care se deschid către mica grădină, așa că prea multe decorațiuni nu au fost necesare.

Livingul este organizat în jurul șemineului (aici cu gaz, dar poate fi și cu bioetanol – vezi AICI) excelent plasat între cele două ferestre. Aceste ferestre sunt ca două tablouri generoase care se deschid către mica grădină, așa că prea multe decorațiuni nu au fost necesare.

Oglinda de deasupra șemineului contează în modul în care se simte ambientul, de asemenea și texturile de la nivelul tapițeriei canapelei și fotoliilor. În lipsa perdelelor și draperiilor, locuința se simte mai luminoasă și mai generoasă, dar designerul a adus culoare prin intermediul covorului cu motive etnice. De asemenea nuanța zugrăvelii, deși deschisă, vine să pună în evidență tâmplăria albă, de unde și senzația de ordine.

Oglinda de deasupra șemineului contează în modul în care se simte ambientul, de asemenea și texturile de la nivelul tapițeriei canapelei și fotoliilor. În lipsa perdelelor și draperiilor, locuința se simte mai luminoasă și mai generoasă.

Deși camera de zi este simplă, unde toate piesele de mobilă ce ocupă suprafețe mari sunt preponderent albe, designerul a adus culoare prin intermediul covorului cu motive etnice. De asemenea nuanța zugrăvelii, deși pastelată, vine să pună în evidență tâmplăria albă, de unde și senzația de ordine.

Deși camera de zi este simplă, unde toate piesele de mobilă ce ocupă suprafețe mari sunt preponderent albe, designerul a adus culoare prin intermediul covorului cu motive etnice. De asemenea, nuanța zugrăvelii, deși pastelată, vine să pună în evidență tâmplăria albă, plinta albă, de unde și senzația de ordine și curățenie.

Interesantă soluțai de separare între living și dormitor. Practic, un ansamblu de mobilier le desparte. Înspre living este configurată o bibliotecă, iar înspre dormitor este organizat un dulap. În lateralele acestui ansamblu de mobilier este lăsat spațiu de circulație, care facilitează accesul între spații, dar și circulația luminii naturale.

Interesantă soluția de separare între living și dormitor. Practic, un ansamblu de mobilier le desparte. Înspre living este configurată o bibliotecă, iar înspre dormitor este organizat un dulap. În lateralele acestui ansamblu de mobilier este lăsat spațiu de circulație, care facilitează accesul între funcțiuni, dar și circulația luminii naturale. Înălțimea bibliotecii a fost coordonată cu cea a ușii interioare corespondentă holului de la intrare. Baia este separată cu o ușă culisantă, care apare în ansamblul zonei de zi ca o placare lambrisată (vezi stânga).

Dormitorul este simplu, dar funcțional amenajat, cu strictul necesar. Atmosfera este conferită prin intermediul deorațiunilor textile.

Dormitorul este simplu, dar funcțional amenajat, cu strictul necesar. Atmosfera este conferită prin intermediul decorațiunilor textile.

Baia este mică, dar funcțional organizată. Pentru a continua stilul combinat de amenajare - rustic și scandinav designerul a ales un mobilier care să personalizeze spațiul în acord cu finisajele.

Baia este mică, dar funcțional organizată. Pentru a continua stilul combinat de amenajare – rustic și scandinav – designerul a ales un mobilier care să personalizeze spațiul în acord cu finisajele.

Peretele din zona lavoarului și a vasului wc este finisaj cu vopsea, iar în zona de duș, prevăzut cu rigolă îngropată, pereții sunt îmbrăcați în mozaic. Pardoseala este din plăci de travertin.

Peretele din zona lavoarului și a vasului wc este finisaj cu vopsea pentru spații umede, iar în zona de duș, prevăzut cu rigolă îngropată, pereții sunt îmbrăcați în mozaic. Pardoseala este din plăci de travertin.  Pe perete, dungile orizontale fac ca spațiul să se simtă mai lat și mai puțin înalt, designerul reușind astfel să armonizeze percepția asupra spațiului, care este mic, dar cu înălțime mare (circa 2,7 metri).

Da, contează pentru confortul locuinței ca aceasta să beneficieze de un spațiu exterior, chiar dacă este de dimensiuni standard. Așa că atunci când e să optezi pentru un apartament, contează să te orientezi către numărul ferestrelor acestuia, înălțimea lui, dar și zone precum o curte mică sau o terasă plăcută. Aici, chiar dacă locuința este una obișnuită sub aspectul dimensiunilor, modul cum a fost amenajată îi dă un aer cu totul special. O combinație reușită între stilul rustic și cel scandinav, care vorbește până la urmă despre originile suedezo-spaniole ale designerului, dar mai ales despre felul în care simte Carolina. Iar ea simte ca atunci când ajunge acasă să se regăsească în propria-i poveste. Sper să te inpire și pe tine amenajarea de față!

Da, contează pentru confortul locuinței ca aceasta să beneficieze de un spațiu exterior plăcut. Așa că atunci când e să optezi pentru un apartament, contează să te orientezi către numprul ferestrelor acestuia, dar și zone precum o curte mică sau o terasă plăcută.

Foto: Felipe Scheffel

4 raspunsuri pentru Primitoare locuință de 50 de mp

  1. oana spune:

    Vai, ce frumos! Aici mi-ar placea sa traiesc!

  2. Gabi spune:

    Am putea avea si noi astfel de case daca am renunta la atat de multe lucruri fara rost pe care le tinem. O diferenta majora intre cum locuim noi si cum locuiesc oamenii prin alte tari se leaga de modul in care depozitam lucruri. Nu avem nevoie de atat de multe, de fapt.

  3. Amira Curus spune:

    Buna! Eu as vrea sa stiu dimensiunea bucatariei, daca a fost facuta pe comanda sau de unde au luat-o. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *