Din exterior o casă simplă din piatră, cu acoperiș în două ape, ca de hambar, ca să spun elegant, dar la interior o atmosferă veselă, care-ți inspiră poftă de viață. Dacă-ți plac nuanțele mai pline și vivace și stilul rustic, în special finisajele din lemn și piatră, dar și nu știi cum să combini preferințele acestea, cu siguranță casa de față te va inspira. Este un loc de vacanță, absolut minimal ca și număr de camere, respectiv o zonă de zi cu living și bucătărie deschisă și o zonă de noapte cu un dormitor cu baie, minunat completate de terasă, ca loc de relaxare. Și totul e foarte plăcut și îndrăzneț amenajat totodată. Dar hai să-ți spun mai multe despre acest tip de decor.
Contează foarte mult să știi ce nevoie ai și ce-ți place pentru că oricâte imagini ai vedea, mereu de vei lovi de partea practică. În cazul de față decorul este foarte coerent pentru că e gândit pentru o casă de vacanță de mici dimensiuni. Dar ceea ce are special este numărul de ferestre, organizarea de tip vagon, care se citește foarte clar în zona de zi. De aceea, spre exemplu, bucătăria este concepută cu un mobilier dispus în L, în fața ferestrelor, dar fiind deschisă către living și având în vedere destinația de vacanță a casei, s-au eliminat o parte din electrocasnice, adică hota. Aceasta ar fi accentuat caracterul tehnic al bucătăriei și totodată ar fi presupus străpungerea fațadei pentru un burlan de aerisire. Așa, fiind o casă de vacanță, unde se gătește mai rar, plita și cuptorul sunt suficiente, alături de chiuvetă poziționată în fața uneia dintre ferestre.
Merită să observi, pe lângă organizarea mobilierului, modul cum au fost folosite culorile. În bucătărie și living un gri cald pe pereți, plafonul înalt alb, iar grinzile vopsite într-o nuanță vernil pastelată. Tot fundalul suprafețelor mari de pereți practic în nuanțe deschise, neutre, tâmplăria albă. Pardoseala din ardezie, rezistentă și rustică. Mobila de bucătărie, care ocupă ceva loc, inclusiv frigiderul încorporat, mascat într-un dulap, preiau din nuanța zugrăvelii. Dar mici accente de culoare, cum ar fi ușile câtorva dintre dulapuri sunt vopsite în roșu și galben, culori calde, care înveselesc atmosfera. Mai sus de ele, storuri în dungi albe și portocalii, adică o combinație între cele două culori primare. Deci totul la nivel de decorațiuni tratat în tonuri calde, solare.
Livingul iese în evidență prin canapeaua cu tapițerie galbenă, iar varietatea decorului derivă din multitudinea de imprimeuri de la nivelul pernelor fantezie și prezența covorului roșu. Practic, combinația de bază la nivelul culorilor este de galben și roșu, iar a treia culoare este portocaliul. În rest, suprafețele mari vezi că sunt neutre, iar elementele care sunt specifice stilului rustic, de la bârne, pardoseli, șemineu, masa insulă din bucătărie sunt tratate cât mai natural. Și stilul rustic este sugerat mai departe și prin obiecte împletite sau prin accesorii în care este prezent lemnul (vezi masa sufrageriei, măsuța de cafea). Corpurile de iluminat sunt și ele prezente prin culoare, fiind folosite și în scop decorativ, în special lampadarul din zona locului de luat masa.
După veselia din zona de zi, unde culorile calde predomină, fiind echilibrate de texturi naturale , finisaje neutre și verdele ce se întrevede pe ferestre, dormitorul este mult mai calm. Și era firesc să fie așa. Și totuși nu este banal. Aici contează mai mult jocul imprimeurilor, începând de la tapetul cu motive mărunte (cu biciclete mai exact, foarte bine ales pentru un spațiu mic și cu destinație de vacanță), storuri și lenjerie de pat unde se citesc dungi în alb și roșu și terminând cu covorul unde modelul devine mai amplu. Accentele de culoare sunt prezente practic la nivelul lenjeriei de pat, al scaunului de la măsuța de toaletă, lămpile ce încadrează patul și subtil pentru storuri. În rest, mobilă cu finisaj din lemn și pardoseală asemenea. Totul este echilibrat și armonizat. Cele două camere sunt legate prin aerul rustic conferit de arhitectura casei, dar și prin nuanța de roșu, mult mai potolită aici pentru că este contrabalansată de vernil pastelat (tapet), și griuri calde (mobilă, parchet).
Și parcă nimic n-ar fi la fel de reușit și de plăcut fără ferestrele numeroase, căci ele aduc lumină naturală din plin și adaugă mult verde în decor. Cum adică? Adică prin peisajul rural care se întrevede prin ele. Da, contează mult și ce peisaj se creionează dincolo de geamuri pentru că în amenajarea interioară panorama de pe ferestre poți să o consideri precum un tablou. Terasa casei te face să te gândești la asta,mai ales că o poți lua în considerare ca pe o cameră în aer liber. O casă mică, care poate fi închiriată ca și loc de vacanță în Mare Britanie, în apropiere de Golful Watergate Bay, Cornwall, dar un decor vesel indiferent de anotimp. Hai că-ți mai pun încă o dată fotografiile în ordine ca să-ți faci o imagine de ansamblu asupra întregii case. Sper să te inspire și pe tine!
O casa superba! O combinație perfecta intre rustic și modern. Parca nici caloriferul din tabla nu deranjeaza… 😉
Frumos.
Superb!