adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (21)

In apartamente, Design Interior, DIY/ Inainte si dupa

Locuință de 65 de mp ingenios reorganizată

Este o locuință mai specială în sensul că proprietara este și designer de interior, de unde și ideile mai nonconformiste aplicate aici. Practic, este prima ei lucrare majoră unde și-a putut testa abilitățile și viziunea, dar mai mult, prin amenajarea propriei case a urmărit să organizeze totul pentru a-și impune a fi mai ordonată. Este un apartament într-o clădire veche cu arhitectură mediteraneană, unde designerul Neus Casanova (Degoma Studio) locuiește împreună cu partenerul ei de viață și unde a remodelat totul pentru ca să poată și lucra acasă. Ai să vezi mai jos planul locuinței sale înainte și după reamenajare și am să-ți explic de ce ideile ei aplicate aici sunt ingenioase.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (29)

Designerul a considerat că locuința de 65 mp era prea mult compartimentată și a apelat la un inginer de structuri pentru o analiză a locuinței pentru a vedea dacă poate debara o parte din ziduri. S-a orientat pentru amenajarea zonei de zi în cea mai luminoasă parte, adică nu a urmărit un standard cu privire la ordinea camerelor (livingul în prima parte a casei și dormitorul mai departe de intrarea în casă), cu atât mai mult cu cât bucătăria și baia ar fi fost dificil de mutat din centrul casei, datorită instalațiilor blocului. Deci, primul pas făcut a fost să aleagă spațiul pentru zona de zi în partea de casă unde existeau cele mai mari ferestre. Apoi, a minimalizat spațiul dedicat dormitorului, dar a ținut mult la luminozitatea în bucătărie și la mărirea dimensiunilor băii. Dar hai să le hai pe rând.

Holul de la intrate și zona de living înainte de reamenajare

Holul de la intrate și zona de living înainte de reamenajare

Baia și bucătăria înainte de reamenajare. Ăn baie nu exista loc pentru duș sau cadă, iar bucătăria este organizată cu mobilă pe partea comună cu sufrageria actuală

Baia și bucătăria înainte de reamenajare. În baie nu exista loc pentru duș sau cadă, iar bucătăria este organizată cu mobilă pe partea comună cu sufrageria actuală, adică acolo unde este acum prevăzut oficiul.

Zona de zi este acum una foarte spațioasă, iar designerul a păstrat pardoseala veche, chiar dacă prezintă urme clare de uzură, dar e ceea ce conferă personalitate locuinței. La fel, unul dintre criterii pentru care a ales apartamentul a fost arhitectura veche a acestuia, cu plafoane înalte și bârne la vedere, o arhitectură mediteraneană specifică Barcelonei unde se află locuința. A desființat mare parte din ziduri în zona de zi, astfel încât să existe un singur spațiu mai luminos, unde să fie configurate locul de conversație cu canapea și măsuțe, locul pentru sufragerie, care include și o bibliotecă generoasă și un oficiu deschis (fereastră interioară) către bucătărie. A păstrat zidul de cărămidă veche la vedere în living, iar, în rest, toată mobila a ales-o pentru a creiona un stil actual cu influențe scandinave. S-a orientat către funcționalitate, în primul rând, și pe materiale cât mai naturale, adică în ciuda formelor și liniilor simple ale mobilierului, a avut grijă ca texturile de lemn să fie prezente și să încălzească atmosfera.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (12)

Dacă livingul este clar conturat cu mobilă strict necesară, unde comoda include sertare și este la nivelul șezutului canapelei, în sufragerie a ales ca peretele opus celui de cărămidă să fie pratic îmbrăcat cu o blibliotecă generoasă, rafturi asimetrice, care dă mai mult volum și ritm încăperii. A ales o mobilă albă în ton cu zugrăveala pereților pentru că știa de impactul volumelor de cărți colorate, care evident aduc dinamism și tușe cromatice în încăpere. Deasupra mesei a ales corpuri de iluminat joase care să asigure vizibilitate pe timpul serii la nivelul mesei, dar care grupate împreună formează un mănunchi decorativ. Este interesantă pardoseala din sufragerie, căci sub masă, în loc de covor a păstrat plăcile decorative din ciment (plăci hidraulice) care formează vizual un covor, ușor de întreținut comparativ cu un covor care se poate murdări de la firimituri și resturi de mâncare.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (20)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (11)Oficiul dintre sufragerie și bucătărie asigură atât luminozitate naturală mai bună în bucătărie, cât și o ușurință mai mare în servirea mesei atunci când vin musafiri în vizită. Pentru a putea separa la nevoie bucătăria de zona de zi, oficiul are o fereastră mobilă, care se poate lăsa.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (15)

Pentru mai multă ordine în bucătărie aceasta a fost reorganizată. Inițial frigiderul era după ușă, ceea ce incomoda, iar o parte din mobilă situată în L. Designerul a prevăzut totul pe două laturi. Una sub fereastra oficiului, unde are un mic blat, iar dedesubt locuri pentru alimente proaspete, plus frigiderul lângă, iar pe partea opusă, pe o singură latură sunt organizate toate zonele principale ale bucătăriei (zona de gătit, chiuveta), deci e mult mai facil și să facă ordine, dar și să prepare alimente (între chiuvetă și plită are un spațiu suficient pentru prepararea alimentelor). De asemenea, a conceput un mobilier minimal, fără mânere pentru corpurile superioare și cu mânere frezate pentru sertarele de jos. Și pentru ca atmosfera să nu se simtă rece, dar și pentru că peretele cu fereastra exterioară este vizibil din sufragerie, designerul a adăugat aici ghivece cu plante aromatice și plante decorative care sunt fixate de o plasă de sîrmă vopsită în alb.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (2)

Este surprinzător de mic spațiul alocat pentru dormit, dar designerul spune că a preferat ca locul pentru pat să fie mai degrabă un cub cu ușă culisantă, dar să aibă mai mult spațiu pentru depozitarea lucrurilor. A făcut asta tocmai pentru a încerca să fie mult mai ordonată pentru că în general persoanele creative au mai degrabă o dezordine organizată. În plus, spațiul pentru odihnă și l-a dormit cât mai ascuns privirii, mai ales că este situat în prima parte a locuinței, deci la vedere când intri în casă. Ca atare, a atras atenția prin decorul locului de birou, deasupra căruia se află un loc de dormit pentru oaspeți. Opus biroului se află o serie de dulapuri care îi asigură spațiu de depozitare din plin. În partea de jos, dulapurile au sertare pentru un acces ușor, iar în partea superioară locuri pentru umerașe. De asemenea, în lateralul cubului pentru dormit sunt alte dulapuri, iar sub locul de saltea sunt prevăzute sertare generoase.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (18)

Și baia a suferit modificări majore, practic nici nu se poate compara cu ce exista înainte. Și asta pentru că a fost mărită, inițial exista un simplu wc de serviciu, dar acum este configurat și loc de duș. Pentru ca încăperea să nu pară obositoare, designerul a ales ca toate suprafețe să fie protejate cu microciment, de la pardoseală la pereți. Astfel s-a obținut un aspect mult mai luminos, nefragmetat (de rosturile plăcilor ceramice), iar contrastul cu elementele din lemn aduc o tușă scandinavă, caldă. Este interesant faptul că designerul a preferat, pentru estetica spațiului, ca structura rezultată în urma mascării rezervorului îngropat al vasului wc, să prelungească acestă structură și în zona de duș. În plus, a prelungit și rafturile suspendate. Și spun că este interesant pentru că regula zice că nu se pune mobilier în zona umedă, dar dacă ai curaj și spațiul este bine conceput pentru cei care-l utilizează, uite că se pot încălca regulile.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (1)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (22)

O locuință tinerească, ce răspunde nevoilor unui cuplu tânăr, un ambient cu personalitate în care ceea ce era vechi și frumos a fost completat cu ceea ce este actual și funcțional. Mai jos am să-ți pun mai multe imagini din locuință, dar și o scurtă prezentare video realizată de redacția ElMueble, grație căreia vei putea observa și alte detalii din locuință. Neus Casanova este considerată unul dintre tinerii designeri de top spanioli, tocmai pentru că a găsit un limbaj de exprimare ce combină stilul mediteranean cu cel scandinav, adică știe să păstreze ceea ce este specific culturii sale, dar să aducă elemente funcționale tipice în general nordicilor. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (17)Canapeaua este de la Ikea, iar scaunele din placaj Plywood sunt piese de design emblematice semnate de Charles și Ray Eames, la noi le găsești AICI prin Intro Design. Puful este făcut de Bere Handmade, covorul este colecția Roses de la Nani Marquina.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (13)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (27)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (14)Scaunul cu balansoar este model Rocking Chair semnat de Eames, la noi îl găsești AICI prin Intro Design, la fel și măsuța de lângă balansoar este model DLM (Do not Leave Me) XL, creată de designerul Thomas Bentzen pentru Hay.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (19)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (10)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (16)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (23)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (26)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (5)Suspensiile de deasupra mesei din sufragerie sunt model Lantern de la Kokot Studio, iar corpurile de iluminat din bucătărie sunt model Boqueria de la Almar Lamparas.

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (4)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (21)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (3)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (6)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (7)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (8)

adelaparvu.com despre apartament de 65 de mp, Barcelona, in stil scandinav, Design Neus Casanova, Degoma Studio, Foto ElMueble, Degoma Studio (9)

6 raspunsuri pentru Locuință de 65 de mp ingenios reorganizată

  1. danyelyta spune:

    mi-a placut patul

  2. Stela spune:

    Oooo!!!!DA IMI PLACE

  3. Elena spune:

    Imi place livingul, e aerisit si placut, in schimb cubul de dormit mi se pare claustrofob, iar sertarele greoaie. E un apartament personalizat, deci nu poate fi pe gustul tuturor.

  4. Violeta spune:

    Foarte frumoasa amenajarea!
    In ce magazin se gaseste usa pentru zona de dus?
    Multumesc!

  5. oana spune:

    superb! felicitări, un spațiu care oricine și l-ar dori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *