Da, e frumos să ai un spațiu amplu și generos cu bucătărie care comunică deschis cu livingul, dar cum faci cu așezarea mobilierului, în special al celui dedicat zonei de tv? Ei bine, există variate soluții, dar toate trebuie raportate la fiecare familie, conform stilului ei de viață. Am ales să-ți prezint azi propunerea de amenajare a Justynei Lewicka, designer polonez, care a conceput o organizare interesantă în apartamentul de 55 mp al unui cuplu tânăr. Ce-și doreau tinerii? Ca ambianță urmăreau o temă marină, dar în stil scandinav, ceva simplu, aerisit, funcțional, loc de depozitare din plin și neapărat un șemineu. Dilema lor era în schimb în privința spațiului din living pentru că aici și-ar fi dorit un loc de luat masa, loc de tv, dar și un mic spațiu de birou, însă nu știau cum să împartă ori să folosească spațiul pentru a nu obtura din lumina naturală, situată pe o singură latură a încăperii generoase. Dar hai să-ți spun cum a procedat designerul, nu înainte de a-ți posta planul locuinței în configurația actuală.
Majoritatea oamenilor se gândesc la separări de camere, adică vizualizează totul ca și cum ar exista pereți între funcțiuni. Dar poți avea mai multe funcțiuni în același spațiu separate discret prin mobilă. Ce înseamnă separare discretă? Adică la un nivel inferior, astfel încât lumina să nu fie obturată, iar prin așezarea mobilierului să fie sugerate funcțiunile. Desigur, în cazul de față soluția cu televizorul pe centrul spațiului de zi nu ar fi fost posibilă după finisarea apartamentului. De ce? Pentru că instalația electrică trebuie trasă înainte de a fi montat parchetul și a fi zugrăviți pereții. Așa că tinerii au știut să apeleze la designer încă din faza de gri a blocului, atunci când instalațiile nu erau încă trase. Altfel, da, poți avea pe centrul camerei televizorul, dar odată cu el, în lipsa prizelor dedicate vei avea și cabluri, ceea ce sigur nu s-ar dori.
Deci, instalația electrică a fost gândită din start pentru a permit așezarea televizorului pe comoda lui, o piesă de mobilier făcută la comandă prin interiorul căreia sunt trase și cablurile necesare alimentării acestui aparat. Piesa de mobilă realizată din PAL melaminat este ca un mic paravan, care pe o parte servește pentru sprijinirea mesei din zona de bucătărie, iar pe cealaltă parte maschează televizorul. Canapeaua din living este situată cu spatele la ferestre, deci este vizibilă la intrarea în spațiul de zi. Singurul inconvenient la poziționarea prezentată este faptul că lumina naturală bate în ecranul televizorului, ceea ce poate fi ușor inconfortabil, de aceea modul de obturare prin draperii și perdele devine important aici.
Pentru locul de birou s-a folosit spațiul mic disponibil din continuarea bucătăriei, practic designerul a exploatat forma atipică a locuinței. Dar în loc să-l separe complet, a realizat o delimitate din mobilier, respectiv o etajeră ce apare ca o ramă în ansamblul piesei care se continuă din mobila de bucătărie. Efectul este unul de adâncime a spațiului pentru că senzația este una similară unei oglinzi în care se reflectă zona de birou. În plus, lumina naturală nu este obturată, ci ea circulă contribuind la percepția spațiului ca fiind generos. Desigur, la această percepție contează mult și faptul că suprafețele verticale (mobilă) sunt preponderent albe.
Șemineul? De asemenea, prevăzut încă din faza de proiect pentru că este un model cu bioetanol, care a trebuit configurat sub formă încastrată în zona peretelui ce separă livingul de dormitor. Pentru ca acest mic șemineu să nu apară stingher și meschin în ansamblul livingului, designerul a prevăzut o piesă de mobilier cu rol decorativ care îl înglobează, piesă de mobilă care și atrage atenția asupra șemineului fiind configurată pe lungimea (orizontala) peretelui. Astfel, s-a obținut și o poliță îngustă deasupra piesei de mobilier, dar s-au și mascat cu ajutorul ei toate accesoriile necesare șemineului. Acum, pentru coerență, înălțimea la care este această piesă a fost gândită să fie similară înălțimii panoului ce separă masa de locul de tv, deci la nivel inferior lucrurile sunt gândite să fie armonizate.
Dormitorul avea deja o formă atipică, trapezoidală, așa că designerul a exploatat-o foarte bine prin amplasarea unui dressing. Pentru că s-a dorit un spațiu de dulapuri deschise, designerul a gândit un element de separare între zona de odihnă și cea de depozitare, respectiv un perete fals decorat înspre pat cu o oglindă (încadrată de rondele din lemn) pentru a da senzația de spațiu. Totul mobilat cu strictul necesar, dar efectul rondelelor de lemn ce încadrează oglinda, ca și al tabloului cu temă marină de deasupra patului este maxim. Tabloul se reflectă în oglindă, iar rondelele din lemn conferă senzația de spațiu cald.
Baia este lungă și îngustă (1,70 x 2,60 m), de aceea aici a fost configurată o cabină de duș în locul unei căzi. Finisajele sunt unele deschise, care să amplifice senzația de spațiu, iar oglinda este una supradimensionată pentru a conferi adâncime încăperii. O locuință de bloc, unde spațiul de depozitare a fost suplimentat și pe holul de la intrare prin intermediul unui dulap generos care are fețele placate cu oglinzi, iar ușile sunt culisante. Același parchet peste tot în locuință, mai puțin în zona holului de la intrare și baie, unde pardoseala este din linoleum pentru a evita pragul dintre hol și baie. Corpuri de iluminat simple, cu alura grafică alese cu un design actual și finisaj negru, vopseluri pentru pereți în griuri colorate și mult alb la capitolul mobilă și perdele, iar inserțiile și texturile similare lemnului vin să încălzească atmosfera. Sper să te inspire și pe tine!
19
Imi place ff mult aranjamentul acestei case . Ceva similar imi doream si eu , dar mereu am avut oprelisti . Deci am ramas cu dorinta . Acuma sunt tare in varsta si nici nu pot sa mai imi permit .
Draga Adela,
Îmi plac foarte mult articolele tale și sunt o pasionata de design la început de pasiune :)).
Am marea rugăminte sa-mi spui in ce program realizezi planurile apartamentelor. Mi-ar plăcea sa ma joc un pic cu ele sa-mi gândesc o reamenajare virtuală deocamdată a apartamentului meu.
Multumesc
frumos, dar nu fosrte practic: living, loc de servit masa si bucatarie. Tot mirosul din bucatarie in toata casa…dar poate nu gatesc si au rezolvat problema:))
Sau poate că atunci când gătesc nu uită să deschidă fereastra sau ușa de la balcon 🙂 Crezi că mirosul nu se simte dacă ai ușă la bucătărie? Se simte de pe casa scării Alina 🙂
Foarte frumos amenajat. Nuantele sunt exact pe gustul meu, insa eu mi-as dori un apartament putintel mai mare. Baia arata de vis! <3
Micut cochet si ideal pentru orice cuplu.
Intradevar bucataria si livingul, chiar daca imi place la nebunie cum arata fara perete despartitor, mi-ar fi frica de mirosul de mancare. Dar poate o hota puternica rezolva problema.
Buna ! Am nevoie de câteva sfaturi.te rog! Locuim într.un apartament cu un hol care are acces la toate camerele (6 usi de culoarea ciresului închis) cu gresie in nuante crem-maro.fara lumina naturala. Ce culoare îmi recomanzi pt văruit? Iar in sufragerie avem pe un perete tapet pe un fond cenusiu închis cu flori crem ,portocaliu si maro . Ce culoare as putea varui ceilalți pereți? Te rog mult sa ma ajuti cu o idee!
Buna Adela, imi plac foarte mult amenajarile tale, esti inspiratia mea. Trebuie sa iti marturisesc ca am achizitionat de curand o casuta si as avea nevoie de un sfat. Imi doresc foarte mult sa despart zona de living si sa creez o zona de hol, unde voi avea nevoie de o usa dubla, cu geam, in mijloc. Noi am optat pentru un mobilier clasic. Imi poti recomanda un partener / furnizor de unde as putea achizitiona o usa de sticla, culisanta? Sau o usa de lemn cu insertii de sticla la un pret avantajos? 🙂
Iti multumesc frumos pentru ideile si gandurile tale bune pe care ni le oferi zi de zi.
Alexandra-Diana
Bună Alexandra! Din păcate nu știu la ce te referi când spui de preț avantajos. Ușile de sticlă nu sunt tocmai ușor de făcut și la ele contează enorm sistemele de prindere. Eu îți recomand o firmă care poate executa o astfel de ușă, dar care asigură și montaj. Apelează cu încredere la Exclusive Doors și vorbește cu arh. Roxana Iacob de la ei și spune-i în ce buget vrei să te încadrezi, iar ea îți va oferi soluția potrivită din toate punctele de vedere. https://exclusivedoors.ro/
Iti multumesc din suflet pentru ajutor. Numai bine.